Beogradski Samit mladih

12309014_10206883053169828_586939803_n (1)

Samih mladih održan je 15. novembra u prostorijama Crown Plaze u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

U okviru Samita organizovana su predavanja, panel diskusije i radionice čiji je cilj razmena iskustva. Tokom predavanja studentima je pružen širok spektar informacija koje će im pomoći u daljem radu i razvoju ideja, kao i smernice za realizaciju istih. Sesije i panel diskusije bile su fokusirane na pitanja kako učiniti politiku interesantnom i uticati na veće političko učešće mladih ljudi. Neke od tema o kojima se debatovalo su nezaposlenost mladih i kako je prevazići, neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, unapređenje i mogućnosti prekogranične saradnje, evropska kriza i slično.

Na panel diskusiji o neusklađenosti tržišta rada sa sistemom obrazovanja zaključeno je da nijedan obrazovni sistem ne može ići u korak sa globalnim promenama. Učesnici panela i publika bili su saglasni da je uz formarmalno obrazovanje neophodno i neformalno i informalno, pogotovo u oblastim kao što su strani jezici i IT. Kroz angažovanja na projektima, kroz multikulturne razmene, pojedinac je dužan da sam unapređuje svoja znanja ukoliko mu sam sistem ne odgovara.

Na panelu o stipendiranju mladih talenata publika je upoznata sa Dositeja fondom za talente i novootvorenom Fondacijom za mlade Beograd.

Samit su posetile  članice našeg tima Sonja Denda, Anđela Kuzmanović, Mila Lukić i Milica Ćirić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *