U susret Međunarodnom danu mladih

Slika za nedelju mladih

Kancelarija za mlade Grada Beograda, u partnerstvu sa Stadion shopping centrom, u periodu od 7. do 12. avgusta 2017. godine nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan mladih u cilju skretanja pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Širom sveta, u čast ovog dana, u saradnji sa državnim organima, održavaju se kulturne manifestacije, radionice, koncerti i tribine sa temom koju svake godine izabere osnivač manifestacije – Ujedinjene nacije. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je Youth Building Peace – Mladi grade mir.

Opšti cilj ove manifestacije je skretanje pažnje na doprinos mladih ljudi u prevenciji sukoba, inkluziji, socijalnoj pravdi i izgradnji mira i sigurnosti. Kroz celodnevni program kulturnog, edukativnog i društvenog karaktera stvara se osnov za bolju komunikaciju i definisanje problema mladih, koji doprinosi stvaranju svesti o značaju mladih kao ključnim akterima u prevenciji sukoba i održavanju mira.

Proces socijalne inkluzije za mlade, uključujući učešće u donošenju odluka, pristup kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pruža mladim ljudima mogućnosti da ostvare svoje potencijale i postignu svoje ciljeve. Kada su mladi isključeni iz političkih, ekonomskih i socijalnih sfera i procesa, to može biti faktor rizika za nasilje i nasilne oblike sukoba. Stoga je identifikovanje i rešavanje socijalne isključenosti mladih preduslov za održavanje mira.

Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u saradnji sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u prostoru Stadion Shopping Centra biće postavljena tematska izložba fotografija „Tražioci azila – čekajući život“.
U toku nedelje obeležavanja Dana mladih na stadionu FK Voždovac, 10. avgusta 2017. godine sa početkom u 19 časova, održaće se revijalna fudbalska utakmica između tima Kancelarije za mlade za koji će igrati zvaničnici Grada Beograda i tima migranata iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u prostorijama „Inkubator Gnezdo“ održaće se niz radionica za mlade – Premosti prepreke, Odliv mozgova mladih: problemi i rešenja, Mladi za kulturu i Dijalog kafe.

Centralni događaj održaće se 12. avgusta 2017. na terasi prostora “Inkubator Gnezdo”. Omladinske organizacije predstaviće svoj rad na “Sajmu udruženja za mlade”, od 17 do 19 časova, a Svetski omladinski talas će takođe biti među njima.

12. avgusta 2017. godine u prostorijama Stadion shopping centra od 17 do 20 časova biće održana Street art radionica. Dođite i oprobajte se u crtanju grafita.

Na završnoj ceremoniji od 19 časova, uz prisustvo zvaničnika Grada Beograda i Vlade Republike Srbije i prigodan program stipendista Fondacije za mlade talente, predstavićemo sve aktivnosti održane tokom nedelje.

Sve posetioce će tokom dana zabavljati DJ Naxi radija, a nakon toga sledi nastup benda Burnout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *