Učesnici #HRYF17 pozivaju na saradnju mladih u regionu!

HRYF17 1

Omladinski forum o ljudskim pravima (#HRYF17) održao se u Tirani od 13. do 15. avgusta. Okupio je 40 mladih iz Srbije i Albanije, koji su zajedničkim naporima sastavili preporuke za donosioce odluka i civilno društvo – Voice of Youth (srp. Glas mladih).

Glas mladih predstavlja set od ukupno 10 preporuka koje se tiču oblasti u kojima mladi nailaze na različite izazove u društvu, ali takođe prepoznaju prepreke drugih društvenih grupa. U želji da se javnost i donosioci odluka pozabave problemima današnjice, učesnici #HRYF17 diskutovali su o mogućim aktivnostima i merama neophodnim da bi se trenutna situacija unapredila.

“Da bismo omogućili mladima da rastu i razvijaju se u zajednici koja promoviše jednakost i solidarnost, potrebno je uključiti mlade od starta u donošenje odluka i kreiranje programa za unapređenje njihovog položaja u društvu. Moramo pažljivo slušati šta mladi imaju reći, da bismo znali adekvatno odgovoriti na njihove potrebe – a najpre kroz formalno obrazovanje, tj. unapređenje aktuelno kurikuluma, ali i neformalnim mehanizmima, kroz obuke i omladinske razmene koje promovišu ljudska prava i saradnju mladih”, rekla je Mila Lukić, projektna koordinatorka #HRYF17.

Glas mladih pokriva oblasti kao što su: uključivanje ljudskih prava u sistem formalnog obrazovanja kroz građansko vaspitanje, omogućavanje inter-religijskog dijaloga i zagovaranje za garantovane ljudske slobode, a najpre slobodu govora. Još jedna važna tema o kojoj ovaj dokument govori jeste osnaživanje žena i devojčica i razbijanje stereotipne slike o njima putem online kampanja, medija i društvenih mreža. Učesnici foruma su najveći akcenat stavili na unapređenje saradnje između mladih Srbije i Albanije i uspostavljanje konstruktivnog dijaloga zarad izgradnje mira i stabilnosti u regionu.

Preporuke možete pročitati na sledećem linku.

 

 

Projekat “Omladinski forum o ljudskim pravima” je sproveden u saradnji sa Unijom srednjoškolaca i srednjoškolki Srbije, Helsinškim odborom za ljudska prava, European Youth Association, Evropskim parlamentom mladih i Mjaft! pokretom, u sklopu projekta “Enhancing Regional Connectivity among Serbia and Albania Youth Actors”, a podržan od strane Misije OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Prisustvom OEBS-a u Albaniji, Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta Republike Albanije, Krovne organizacije mladih Srbije i Nacionalnog servisa za mlade Albanije. Projekat finansiraju Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke i Ministarstvo spoljnih poslova Holandije. Projekat je nastao u okviru platforme “Humans of Albania and Serbia” (www.youthumans.net).

Napomena: Stavovi izrečeni u knjizi pripadaju isključivo autoru i njegovim saradnicima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS-a u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *