Održan ISWiB 2018!

ISWiB2018

U Beogradu je od 15. do 23. jula održana 12. po redu Međunarodna studentska nedelja – International Student Week in Belgrade (ISWiB)! Srpska prestonica je ugostila preko 300 studenata iz čitavog sveta, uključujući strane i domaće učesnike, ali i volonterski tim ISWiB-a.

ISWiB2018
ISWiB2018
Ovogodišnja tema festivala nosila je naziv „Preuzmi inicijativu”, a na ovaj slogan oslanjale su se i teme 10 radionica koje čine kulturno-edukativni program Međunarodne studentske nedelje.Radionice su pratile globalno aktuelne teme poput socijalnog preduzetništva, informacionih tehnologija, digitalnog marketinga, biznisa i zaštite životne sredine. Umetnička dimenzija je oličena u radionicama posvećenim plesu, fotografiji, jogi i mnogim drugim disciplinama.
Međunarodnu studentsku nedelju svečano je otvorio gradonačelnik grada Beograda prof. dr Zoran Radojičić, 16. jula u Skupštini grada.
Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograda
Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograda.

 

Program Festivala obuhvatao je i niz manifesticija, na kojima su učesnici imali priliku da predstave svoje i upoznaju tuđe kulture, jezike i običaje. Prvi događaj koji je usledio nakon Ceremonije svečanog otvaranja je Sajam država, gde su učesnici uživali u tradicionalnim specijalitetima preko 50 država sveta.
Humanitarno umetničko veče (Stadion Art Night) održano je 18. jula u klubu Zappa Barka. Na trenutak su se spojili multikulturalnost, humanost, zabava i umetnost i sakupljena su novčana sredstva za lečenje studentkinje Akademije umetnosti Dragane Stanimirov. Tokom večeri nastupali su mladi džez muzičari sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i bend Sizip.
Sajam država 2018
Sajam država 2018

 

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj, Defile zastava, održan je 21. jula. Od Trga Nikole Pašića, kroz Knez Mihajlovu, do učeničkog doma „Petar Drapšin”, gde su učesnici bili smešteni, vijorile su se zastave preko 50 zemalja sveta.
Međunarodna studentska nedelja je privedena kraju Ceremonijom zatvaranja, 22. jula u Dečjem kulturnom centru, kada su učesnici imali priliku da naučeno na radionicama predstave ostalim studentima.
Učesnici su 23. jula napustili učenički dom puni lepih utisaka o našoj prestonici, oduševljeni srpskom kuhinjom i gostoprimstvom, a neki već sada planiraju ponovni dolazak u Beograd.
Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, Festival su podržali Stadion šoping centar, Via Akademika, Visoka poslovna škola i brojni drugi partneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *