Održan SOrCE sastanak u Temišvaru!

SOrCe-sastanak

Ove godine SOrCE sastanak je održan u Temišvaru i trajao je od 18. do 20. januara. Domaćini su bili predstavnici ISWinT-a (International Student Week in Timisoara), a pored njih sastanku su prisustvovali i predstavnici ISWI-ja (International Student Week in Ilmenau), GrIStuF-a (Greifswald International Students Festival) i SCiM-a (Student Conference in Maribor), dok članovi šestog festivala ISFiT (International Student Festival in Trondheim) nažalost, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

SOrCE (Students ORganizing Conventions Everywhere) je mreža koja godinama unazad povezuje međunarodne festivale i konferencije mladih širom sveta. Nastala je 1993. godine, a članovi mreže od tada iz godine u godinu aktivno rade na njenom jačanju i na poboljšanju međusobne saradnje. Cilj je razmenjivanje iskustava, učenje jednih od drugih i rad na poboljšanju sopstvenih festivala i konferencija.
Trenutno je čini 6 međunarodnih festivala koje organizuju studenti. Među njima se nalazi i najveći projekat Svetskog omladinskog talasa – ISWiB (International Student Week in Belgrade).

Teme razgovora ovogodišnjeg sastanka su bili svi problemi sa kojima se festivali suočavaju prilikom njihove realizacije, kao i načini na koje studenti mogu pomagati jedni drugima tokom organizovanja istih. Bilo je i reči o zajedničkoj promociji SOrCE mreže kao takve, kako bi ona postala prepoznatljiva i učesnicima svih drugih festivala i konferencija mladih u svetu.
Iako su festivali međusobno nezavisni, svi se vode istom idejom, a to je okupiti mlade čitavog sveta, razgovarati o aktuelnim temama i svakodnevnim problemima sa kojima se svi susreću. Poslednje ali ne i najmanje važno je doživeti nezaboravne momente, upoznati nove ljude i nove kulture na zanimljiv i jedinstven način.
Takođe, ove godine, status posmatračkih članova su dobila dva novonastala festivala: ISWiT (in Tunisia) i ISWiP (in Pakistan), dok će status redovnih članova dobiti nakon što po prvi put budu organizovali festival, u čemu će dobiti pomoć od članova mreže.

O dobroj saradnji studenata SOrCE mreže govori i to da je bilo reči o mogućnostima zajedničkih projekata, nakon čega je održana i prezentacija o vidovima finansiranja takvih projekata.
Pored svih aktivnosti vezanih za organizaciju festivala, sastanak nije mogao proći bez boljeg upoznavanja kulture zemlje domaćina, tako da su učesnici prisustvovali manifestaciji Regional Night, gde su imali jedinstvenu priliku da probaju tradicionalna rumunska jela i pića.

Učesnici SOrCE sastanka u Temišvaru 2019.
Učesnici SOrCE sastanka u Temišvaru 2019.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *