FAQ – World Youth Wave

Često postavljena pitanja

Članstvo u Svetskom omladinskom talasu

SOT otvara prijave za nove članove svake godine okvirno krajem leta/početkom jeseni. Proces selekcije se poslednjih nekoliko godina sastoji od tri dela: prvo je potrebno popuniti online formu, nakon čega su odabrani kandidati pozvani na radionice podtimova za koje su se prijavili, nakon čega su odabrani kandidati pozvani na intervju. S obzirom na to da su koraci u procesu selekcije podložni promeni u budućnosti, prati naše društvene mreže kako bi ispratio/la sledeće otvaranje i proces prijava za članstvo!

Potrebno je da imaš između 18 i 30 godina, da znaš da pričaš engleski jezik (nije potrebna diploma, već se znanje procenjuje usmeno na intervjuu u toku selekcije) i da imaš boravište u Beogradu ili okolini. Prethodno iskustvo za rad u podtimovima nije neophodno, izuzev IT i dizajn tima za koje je potrebno poznavanje programa, kao i pozicije fotografa/videografa za koju je potrebno da poseduješ svoj fotoaparat.

Organizaciona godina u SOT-u traje godinu dana. Svaki član ima pravo da u SOT-u ostane više organizacionih godina ukoliko želi i ukoliko je ostvario/la uslov za ostanak na osnovu učinka u prethodnoj organizacionoj godini.

Trenutno organizacija broji 9 aktivnih podtimova sa po 4-6 članova, i savetodavni tim (kojih ima više i čije članove čine lideri iz prethodne organizacione godine). Aktivni podtimovi su: DIZAJN, EDU, EVENT, FR, HR, INTCOM, IT, LOGISTIKA i PR (u okviru PR tima je posebna pozicija fotograf/videograf). Struktura organizacije je podložna promeni, tako da prati naše društvene mreže kako bi saznao/la koji podtimovi otvaraju mesta za nove članove sledeće organizacione godine! Tokom prijava ćeš, takođe, moći da saznaš više informacija o samim podtimovima.

SOT je volonterska organizacija, stoga je rad u organizaciji neplaćen. Na nedeljnom nivou, članovi obično imaju po jedan podtimski sastanak i zaduženja, kao i organizacioni sastanak celog SOT-a. Organizacioni sastanci se održavaju tradicionalno uživo u Beogradu svake sedmice u trajanju od 2h u nedelju uveče, uz povremene izuzetke. Naravno, tokom cele SOT godine postoje razna druženja, tim bildinzi, pa čak i putovanja!

Kao organizatori ISWiB-a, SOT ima pravo da pošalje jednog ili više članova kao delegate na druge festivale iz SOrCE mreže, uz besplatnu ili sniženu participaciju. O drugim festivalima iz SOrCE mreže možeš pročitati ovde *SOrCE odeljak*. Ukoliko želiš da posetiš druge SOrCE festivale, ne moraš biti nužno član SOT-a, već se možeš prijaviti kao regularan učesnik. Prati društvene mreže drugih festivala kako bi ispratio/la njihove prijave za učesnike.

International student week in Belgrade

Prvi ISWiB je održan 2006. godine i od tada se redovno održava svakog leta (uz izuzetak 2008. godine zbog svetske ekonomske krize i 2020. godine zbog korona virusa). 

 

Festival svake godine ima određeni broj aktivnosti koje može posetiti bilo ko, uz eventualno plaćanje karte za ulazak. Ipak, ukoliko želiš zvanično da budeš deo festivala, postoji pet različitih uloga na ISWiB-u: 

  • Organizatori - nose crne ISWiB majice. Organizatori ISWiB-a su upravo članovi SOT-a, a više informacija o članstvu možeš pronaći u prvoj sekciji često postavljenih pitanja; 
  • Volonteri - nose žute ISWiB majice. To su osobe koje se angažuju za ispomoć na samom festivalu. Više informacija možeš pronaći na sajtu *ISWiB - apply - volunteers*; 
  • Učesnici - nose plave ISWiB majice. Iako je festival međunarodnog karaktera, prima se i određen broj domaćih učesnika. Informacije možeš pronaći na sajtu *ISWiB - apply - participants*;
  • Promoteri - nose crvene ISWiB majice. U pitanju su pojedinci koji promovišu festival u toku njegove pripreme, kako bi se proširila vest o učešću. Oni koji se najviše istaknu promovisanjem dobijaju pravo na sniženu participaciju za učešće na festivalu. Promoteri mogu biti stranci koji borave/žive u inostranstvu ili Srbiji, ali i Srbi koji borave/žive u inostranstvu. Više informacija možeš pronaći na sajtu *ISWiB - apply - promoters”;

Moderatori - nose zelene ISWiB majice. To su predavači na edukativnim radionicama festivala. Predavače obično EDU tim SOT-a sam istražuje i kontaktira, ali ukoliko želiš da budeš predavač na ISWiB-u u okviru neke radionice, možeš nam napisati predlog na office@iswib.org.

Upit za saradnju možeš poslati na *ISWiB sekcija “partners”.

 

Sve informacije o tekućem ISWiB-u, kao i o njegovoj istoriji, možeš naći na sajtu festivala www.iswib.org ili instagram stranici @iswib_.

Sajam volonterizma

Prvi Sajam volonterizma održan je 2016. godine povodom Međunarodnog dana volontera (5. decembar). Od tada se svakog decembra, ne nužno na Međunarodni dan volontera, jednodnevno održava u Beogradu.

Projekat se sastoji od dva dela: edukativni program i sajam prilika za volontiranje. Za prisustvo na edukativnom delu programa je potrebna prijava i mesta su ograničena, a sajam je otvorenog tipa - nije potrebna prijava za prisustvovanje i mesta su neograničena.

Učešće na svim delovima Sajma volonterizma je besplatno!

Svake godine se na Sajmu volonterizma prikuplja novac u humanitarne svrhe, za osobu ili organizaciju kojoj je potrebna pomoć. Ukoliko imaš predlog osobe ili organizacije kojoj je neophodna pomoć, a za koju se mogu prikupljati novčana sredstva na sledećem Sajmu volonterizma - piši nam na office@worldyouthwave.org.

Sve što je potrebno jeste da nam se javiš na office@worldyouthwave.org, predstaviš na koji način tvoja organizacija ili projekat pruža prilike za volontiranje i naš event tim će te kontaktirati u najkraćem roku za dalje informacije. Ne postoji kotizacija za štand.

Pošalji nam tekst konkursa za volontiranje tvoje organizacije/projekta na volonterske.prilike@worldyouthwave.org - u najkraćem roku ćeš dobiti odgovor, kao i potvrdu da li je tvoj tekst prosleđen na mejling listu.

Prijavi se putem forme na sledećem linku.

KONTAKTIRAJTE NAS!

Beograd, Srbija

Email: office@worldyouthwave.org

Za medijsku saradnju: pr@worldyouthwave.org

Za prosleđivanje prilika za volontiranje na našu mejling listu: volonterske.prilike@worldyouthwave.org

© World Youth Wave. All Rights Reserved.

Scroll to Top