SAJAM VOLONTERIZMA 2020

Sajam volonterizma je događaj koji okuplja mlade ljude željne znanja, praktičnih veština i koji svoje vreme planiraju da utroše na koristan način. Cilj sajma je da zainteresovane upozna sa važnošću volontiranja, njegovim benefitima, kao i da ih poveže sa različitim omladinskim organizacijama, koje im mogu pružiti ovakav vid iskustva. Volontiranje nesumnjivo može da učini nekog zrelijom osobom, razvija savesnost i čini da se naše samopouzdanje poboljša – zato je Sajam volonterizma odlična prilika da se kroz panel diskusije razmene iskustva koja su pretvorena u uspešne karijere.

Sajam se održava 5. i 6. decembra, od čega se prvi dan (5. decembar) sastoji od 5 blokova, kroz koje se predstavlja 5 različitih tipova volontiranja, a drugi (6. decembar) uključuje interaktivnu debatu i case study.

AGENDA

05. decembar

Na ovom panelu bavićemo se pitanjem opštih benefita volontiranja, kako u karijernom, tako i u ličnom razvoju. Govornik sa iskustvom u karijernom savetovanju govoriće o ključnim pojmovima koji se tiču samog volontiranja, specifičnostima i mogućnostima koje iz njega proističu.

Govornik: CENTAR ZA RAZVOJ KARIJERE

Kako je to biti u organizaciji prestižnih događaja i festivala? Šta se dešava iza scene? Da li ja mogu da doprinesem i ako da, kako? Odgovore na ova i slična pitanja pružiće nam iz prve ruke volonteri ili oni koji koordinišu grupom volontera na nekom događaju, koji će govoriti o jedinstvenom iskustvu volontiranja na društveno-kulturnim manifestacijama, izazovima sa kojima su se tom prilikom susretali, načinima na koji su ih prevazišli i prilikama koje su se zahvaljujući ovom iskustvu pojavile u njihovom životu.

Govornici: Nisville Jazz Festival, Muzej Jugoslavije, festival Rekonstrukcija, Reflektor teatar.

Da li ti se ikada javila želja da stekneš profesionalno iskustvo rada u timu pre svog prvog zaposlenja? Tragaš li za prilikom da, zajedno sa grupom drugih mladih ljudi, doprineseš nekom važnom i velikom društvenom cilju? U tom slučaju, učlanjenje u jednu studentsku organizaciju je upravo ono što ti treba! Na ovoj radionici ugostićemo mlade ljude koji svoje studentske dane obogaćuju i ulogom volontera određenih studentskih organizacija, od kojih ćeš dobiti priliku da čuješ o svim projektima kojima su se bavili, praktičnim znanjima koja su usvojili, kao i o vratima koja im je ovaj tip volontiranja otvorio.

Govornici: AIESEC, AEGEE Nis, ESTIEM, SOFA.

Inspirisana mišlju Džejn Stenfild da nije moguće učiniti onoliko dobrog koliko je svetu potrebno, ali da je svetu potrebno sve dobro koje mu možemo pružiti, ova tribina okupila je one volontere koji svoje vreme i angažovanje poklanjaju humanitarnim organizacijama i događajima, kako bi podelili svoje iskustvo sa nama. Društveni problemi kojima se bave, sopstveni porivi da čine altruistična dela, kao i proizvodi dobrih dela koja čine kako bi sopstveno okruženje učinili boljim, samo su neke od tema kojih ćemo se dotaći sa ovim sjajnim i plemenitim ljudima.

Govornici: Centar Srce, EcoHub, Autonomni ženski centar, NURDOR.

Koliko puta smo se odvažili da pređemo granice, bilo da se one nalaze na mapi ili smo ih postavili unutar sebe? Oni koji su iskusili volontiranje u inostranstvu su tim potezom istovremeno prešli obe! Ova tribina ugostiće više mladih i odvažnih pojedinaca koji su volontiranjem u inostranstvu obogatili svoje iskustvo znanjem o drugačijim kulturološkim sredinama, proširili mrežu svojih poznanika ljudima širom sveta, razvili svoje neformalne veštine i nepovratno promenili svoja uverenja, učinivši ih otvorenijim i perspektivnijim – što će ujedno biti i teme o kojima ćemo sa njima razgovarati.

Govornici: Maja Orihan, Mladi istraživači Srbije.

06. decembar

Interaktivnom tribinom pod imenom “Druga strana volonterizma” dotičemo se teme rizika od mogućeg obavezivanja volonterskom radu za organizacije koje kroz volontere sebi obezbeđuju neplaćene radnike. Publika će imati priliku da, uz moderatore, upozna prava i obaveze volontera, preispita granicu između volonterizma i izrabljivanja i osnaži slušaoca na preispitivanje svrhe i potreba određenih aktivnosti koje su predstavljene kao volonterske. Pokrenuće se i pitanje voluntarizma- volontiranja u ruralnim predelima planete, pojave ,,white saviour” kompleksa i mnogih drugih pitanja.

Govornici: Bonneappletea (Danijela) i Novosadski Volonterski Servis.

Studija slučaja podrazumeva rad u grupama na rešavanju problematike koja je vezana za mlade.Svaka grupa je predvođena moderatorom, koji će usmeravati misaoni tok i sugerisati na moguća rešenja. Problem se može realizovati iz 4 perspektive, tj. možete se prijaviti za studiju slučaja organizacije događaja u sferi: Fondacije, studentskih organizacija, humanitarnih organizacija i kompanija.

Moderatori: Fondacija Ana i Vlade Divac, Case study club FON, Crveni krst i Red Bull. 

AKTIVNOSTI

Tokom aktivnosti u okviru Sajma volonterizma iskoristite priliku da nas putem chat opcije pitate sve što vas zanima o našoj, kao i gostujućim organizacijama, projektima na kojima možete učestvovati, prilikama za volontiranje i priključenje nekoj organizaciji ili udruženju i slično. Revnosno ćemo pratiti sva vaša pitanja i tu smo da vam pružimo sve odgovore!

Pobrinuli smo se za to da vaše vreme, pažnja i interesovanje budu nagrađeni! Tokom Sajma volonterizma čak tri puta moći ćete da postanete dobitnici vrednih nagrada, koje su obezbedili naši sponzori!

Pozivamo vas da učestvujete u Kvizu o volontiranju, koji će biti dostupan na sajtu kao i linku u biografiji našeg Instagram profila – @sot_org, zatim u našoj Instagram nagradnoj aktivaciji pod nazivom Savet koji želim da dam budućim volonterima, kao i da vredno doprinosite aktivnostima na koje ste se prijavili, jer smo izdvojili nagrade i za učesnike projekata.

Želimo vam mnogo sreće!