SAJAM VOLONTERIZMA 2022

Lokacija: ICT Hub (Ulica kralja Milana 10)

Sajam volonterizma je projekat koji okuplja mlade entuzijaste željne učenja i praktičnih veština, posvećenih korisnom angažovanju. Osnovna svrha ovog događaja je da promoviše važnost volontiranja, istakne njegove prednosti i poveže mlade sa raznovrsnim omladinskim organizacijama koje nude ovu vrednu priliku za lični razvoj. Volontiranje doprinosi sazrevanju, razvija svest i jača samopouzdanje pojedinca. Zbog toga, Sajam volonterizma pruža odličnu priliku za razmenu iskustava putem panel diskusija koje mogu inspirisati buduće uspešne karijere. 

Sajam volonterizma je događaj informativno-edukativnog karaktera koji će u subotu 10.12. okupiti mlade ljude motivisane da se aktiviraju i kroz volontersko angažovanje doprinesu zajednici, spoznaju sebe i steknu relevantna iskustva u različitim sferama.

Sajam će nastojati da kroz edukativne i interaktivne radionice poveže raznovrsne organizacije sa onima koji su željni da svoje slobodndo vreme posvete višem cilju.

Pored same promocije volonterizma, cilj događaja jeste da se učesnicima što više približe čari, iskustva, doživljaji kao i izazovi koje volontiranje sa sobom nosi.

AGENDA:

Događaj se svečano otvara ceremonijom na kojoj će biti predstavljeni generalni sponzor i partneri organizacije, a nakon toga sledi edukativni sadržaj koji će se realizovati u formi tri interaktivne radionice.

Radionica koja će otvoriti ovogodišnji Sajam volonterizma realizovaće se u vidu interaktivne panel diskusije pod nazivom: Mislim, dakle volontiram.

Predavači sa višegodišnjim iskustvom u volonterskom angažovanju podeliće svoju priču sa učesnicima i opisati na koji način su ličnom inicijativom i aktivizmom inspirisali ljude širom regiona. Takođe, dva predavača će se baviti opštim benefitima volontiranja, omladinskog aktivizma i načina na koje svaki pojedinac može da napravi korak napred i pokrene društvo, kao i da se lično razvije.

Na ovaj način, učesnici će imati priliku da iz prve ruke čuju iskustva o volonterizmu kao životnom pozivu i ohrabriti se da i sami ukorače u svet volonterizma i na svojoj koži osete čari istog.

Druga po redu radionica, pod nazivom Volontiranje na tvoj način, zasnovana je na konceptu learning by doing – koji se u praksi pokazao kao veoma efikasan metod učenja.

Predavači sa iskustvom u različitim oblastima volontiranja zadaće učesnicima kratke simulacije realnih volonterskih situacija koje će oni, raspoređeni po timovima, imati zadatak da zajedno reše. Na ovaj način, svoje teorijsko znanje i ideje koje su imali o volontiranju učesnici će upotpuniti praktičnim iskustvom, uz priliku da upoznaju sebe i način na koji se oni prilagođavaju različitim situacijama. Učesnici će, uz pomoć predavača, imati priliku da se oprobaju u teorijskom ali i praktičnom rešavanju realnih volonterskih situacija uz timski rad, snalažljivost i kreativnost.

U okviru ove radionice, kroz simulacije će biti predstavljeno volontiranje u različitim oblastima kao što su: društveno odgovorno volontiranje, volontiranje u humanitarnim organizacijama kao volontiranje na kulturno-umetničkim i sportskim manifestacijama.

U okviru treće radionice pod nazivom Volonterske razglednice, učesnici će imati priliku da od predavača iz zemlje i regiona čuju nešto više o izazovnim situacijama sa kojim su se sretali tokom svog dugogodišnjeg angažovanja na raznovrsnim manifestacijama i događajima.

Prilikom diskusije, učesnici će zajedno sa predavačima diskutovati o realnim volonterskim situacijama i iskazati svoje mišljenje, ali i čuti i naučiti koji je najbolji način za rešavanje datih situacija sa kojima većina volontera ima priliku da se sretne.

Na ovaj način, interaktivna radionica ima za cilj da probudi diskusiju među učesnicima, reši nedoumice o volontiranju kao i da im pruži uvid u prilike za volontersko angažovanje u Srbiji i zemljama regiona.

Na samom kraju se odvija sajamski deo, gde će učesnici imati priliku da se upoznaju sa organizacijama, dodatno se informišu, razmene kontakte i saznaju sve što ih zanima o samim organizacijama, događajima i svim tipovima angažovanja.

Nagradni konkurs za VOLONTERA GODINE 2022.

Svetski omladinski talas organizuje nagradni konkurs koji nagrađuje najvrednijeg volontera godine!
Budući da su volonteri ključni za realizovanje svakog projekta, nagrađujemo osobu koja se u toku ove godine posebno istakla po svom volonterskom aktivizmu. Na konkurs je moguće da se prijavi svaka osoba koja je imala bilo kakvu vrstu volonterskog iskustva i želi da ga podeli sa drugima!

Trajanje konkursa je od 29. novembra do 6. decembra 2022. godine.