VIKEND MENTALNOG ZDRAVLJA 2020

Vikend mentalnog zdravlja je projekat koji je udruženje Svetski omladinski talas organizovalo po prvi put 2020. godine. Interaktivna predavanja i diskusije su održane u prostorijama Ustanove kulture Stari grad, gde smo napravili korak napred – u ličnom i društvenom razvoju zajedno sa našim učesnicima!

Vikend mentalnog zdravlja je događaj edukativnog karaktera, koji je raznovrsnim aktivnostima i tribinama dotakao različite aspekte mentalnog zdravlja, ali i osnažio mlade u samorefleksiji, kritičkom mišljenju i osetljivosti kada je reč o ovoj tematici.

Neke od tema koje su kroz raznovrsni sadržaj obrađivali naši govornici i učesnici na ovom događaju su: aktuelne društvene stigme sa našom govornicom Janom Oršolić, život sa invaliditetom i transeksualnošću kroz radionicu Otvorena knjiga sa Nemanjom Tadićem i Matijom Stefanovićem, zatim uticaj društva na doživljaj ličnog identiteta, mentalne bolesti i stigmatizacija suicida kroz razgovor sa Goranom Kneževićem i MIlicom Veljković, kao i navikavanje na promene kroz tribinu Korak ka sebi sa našim govornicama: Dijanom Kocić, Katom Ivakić, Ksenijom Roganović, Bojanom Jevtović i moderatorkom Jelenom Mitić.

vikend mentalnog zdravlja

AKTIVNOSTI

 OTVORENA KNJIGA

Aktuelni društveni problemi kao što su život sa invaliditetom i transrodnosti, prikazani iz perspektive individue na autentičan način osvetljavaju društvenu realnost kao i kritički osvrt na to gde društvo pravi propust.

KORAK KA SEBI

Tribina Korak ka sebi, skreće pažnju na važnost voljenja sebe kao prvi korak u mentalnoj higijeni. Pozivaće na pitanja šta to činimo za sebe i kako percipiramo sopstvenu ličnost i iskustvo?

VAŽNO JE!

Osvrt na problematiku mentalnih bolesti, tipičnih pokazatelja, tokova i ishoda. Osnaživanje u ideji da podržimo borbu osobe koja se bori, kao i da prestanemo da stigmatizujemo suicid i naglasimo cinjenicu da svetli izlaz iz depresije- POSTOJI!

VMZ

NOVA NORMALA

Odgovori na pitanja kako je lična i drustvena stvarnost promenjena, kako se nosimo sa novim promenama i koje su to još promene izvesne.

MODERATORI

Dijana Kocic
Jelena Mitic
Kata Ivakic
Ksenija Rogatic
Bojana Jevtovic
Milica Veljkovic
Goran Knezevic
Jana Orsolic
Matija Stefanovic
Nemanja Tadic

GALERIJA